preskoči na sadržaj

Srednja škola Ivana Trnskoga Hrvatska Kostajnica

Login
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 10. 2016.

Ukupno: 158681
Virtualna šetnja školom

Klikom na sliku možete virtualno prošetati našom školom i putem interaktivnih točki upoznati zanimanja koja obrazujemo.... 

Srednja škola Ivana Trnskoga nalazi se u Hrvatskoj Kostajnici u ulici Hrvatskih branitelja br. 14., neposredno uz Osnovnu školu Davorina Trstenjaka, te sa sportskom dvoranom čini jedan arhitektonski kompleks. Škola se nalazi sjeverno od glavne gradske prometnice u relativno mirnom dijelu grada. Zgrada je okružena zelenim površinama, koje su kultivirane.

Obrazovna područja - programi i trajanje obrazovanja:

trogodišnji program:                                     stolar (klasični model) i

četverogodišnji programi:                            opća gimnazija,

                                                                       ekonomist

                                                                      šumarski tehničar

 

Europski tjedan strukovnog obrazovanja

Tražilica
 

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Kako funkcionira školska knjižnica?
Svaki učenik Srednje škole Ivana Trnskoga istodobno je učlanjen i u školsku knjižnicu Srednje škole Ivana Trnskoga.
 
 
Svi  učenici  i osoblje Srednje škole Ivana Trnskoga, kako nastavno tako i nenastavno, mogu posuđivati knjige tijekom cijele nastavne godine.
 
 
Odjednom se može posuditi najviše tri knjige. Knjige se mogu posuditi dok se ne pročitaju, a poželjno je da to ne bude dulje od 15 dana - kako bi i ostali članovi mogli pročitati tu knjigu, osobito ukoliko je riječ o lektirnom naslovu.
 
 
Članovi školske knjižnice Srednje škole Ivana Trnskoga mogu:
 • posuđivati knjige
 • u čitaonici čitati časopise i knjige
 • služiti se rječnicima, leksikonima i enciklopedijama
 • pratiti izložbe  
 • sudjelovati u književnim susretima
 • napisati školsku zadaću
 • učiti za nastavu
 • napraviti referat
 • služiti se računalom
 • služiti se internetom
   
Knjižnični fond
 
 •     8366 knjiga
 •     24 časopisa
 •     132 primjerka elektroničke i AV građe
 
Referentna zbirka
 
U čitaonici se nalaze rječnici, leksikoni, atlasi i drugi različiti priručnici koji se ne posuđuju izvan knjižnice, jer. takvih knjiga knjižnica ima obično samo jedan primjerak. Budući da se njima može služiti u čitaonici, nema potrebe odnositi ih kući, a na taj način uvijek su dostupne svima.
 
 
 
Raspored
 
 
Knjige su složene prema UDK, odnosno univerzalno decimalnoj klasifikaciji. Na policama se mogu naći prema pojedinim književnostima i znanstvenim područjima, primjerice 821.163.42 Hrvatska književnost, 51 Fizika, 630 Šumarstvo i slično.
 
 
 
Signatura

Signatura je oznaka na gornjoj desnoj strani korice knjige. Pomoću signature određuje se gdje je mjesto knjige u knjižnici. Signatura se sastoji najčešće od tri retka. U gornjem retku nalazi se brojka - ona označuje kojoj struci odnosno nacionalnoj književnosti knjiga pripada – to je UDK broj. U srednjem su retku najčešće prva 3 slova prezimena autora, a u donjem su početno slovo naslova knjige. Knjige su na policama poredane prema signaturnim oznakama abecednim redoslijedom s lijeva na desno - od gore prema dolje.
 
 
 
Posudba
 
 
Učenici mogu slobodno prolistati knjigu prije nego se odluče na posudbu, međutim poželjno je da ju nakon toga vrate na isto mjesto, jer ako je knjiga na krivom mjestu može se dogoditi da je ne mogu pronaći ni učenik ni knjižničar, da je ne mogu posuditi oni koji je trebaju, i to samo zato što nije na mjestu koje joj je određeno signaturnim listićem.
Ukoliko učenik nije siguran gdje je knjiga stajala treba je donijeti knjižničarki, koja  će je vratiti na mjesto koje joj je određeno, na mjesto gdje će je pronaći kad je netko drugi bude tražio.
Učenik može sam izabrati knjigu, doći do knjižničarke s knjigom kako bi mogla evidentirati datum posudbe i inventarni broj knjige, vratiti knjigu najkasnije za 15 dana neoštećenu. Tko s knjigom ode ne zaduživši se, knjigu nije posudio već ukrao. Naravno pri pronalaženju knjige uvijek možete zamoliti knjižničarku za pomoć.
 
 
 
Izgubljena ili oštećena knjiga
 
 
Umjesto izgubljene knjige treba kupiti novu, o čemu se treba dogovoriti s knjižničarkom. Učenik koji je jako oštetio knjigu, takvu knjigu moći će zadržati, a umjesto oštećene kupiti novu.
 
 
Aktivnosti

U knjižnici se priređuju predstavljanja knjiga, izložbe, natjecanja, kvizovi itd... Računala se mogu koristiti za pisanje referata i seminarskih radova, pretraživanje Interneta ili pregledavanje CD-romova koje knjižnica ima.preskoči na navigaciju