2022-06-09 08:02:27

Projekt - Medijska pismenost za mlade

Predstavnici udruge "Dobre priče" iz Siska proveli su u partnerstvu s Crvenim križom Hrvatska Kostajnica radionicu medijske pismenosti u 3a razredu. Cilj projekta "Medijska pismenost za mlade" je ukazati na važnost medijske pismenosti kao značajne kompetencije u 21. stoljeću, uputiti mlade na važnost kritičkog promišljanja u današnjem svijetu interneta kada primamo stotine informacija i moramo razlučiti koja od njih je relevantna. Ova znanja i vještine nužne su u svijetu  u kojemu, prema istraživanjima, čak 70% informacija doznajemo putem internet ili društvenih mreža, zbog čega je važno osvijestiti sve moguće opasnosti kojima smo izloženi kao njihovi korisnici...

Radionica je trajala dva školska sata. Na početku su se učenici kroz kratku prezentaciju od 15-ak minuta upoznali s pojmom i definicijom medijske pismenosti, a zatim su radili u tri grupe: jedna grupa radila je s televizijskim novinarom, druga s radijskom novinarkom treća grupa je radila pisano, web novinarstvo.

Kroz ove radionice učenici su imali priliku praktično vidjeti kako nastaju vijesti, kako izgleda sam tehnološki proces izrade web, radijske ili televizijske vijesti. Na sat vremena postali su novinari, postavljali pitanja, radili tekstove i fotografirali.

Zadatak svake grupe bio je da na određenu temu napravi dvije vijesti, s dva različita pristupa (pozitivnim i negativnim) te su na taj način mogli spoznati kako od istog događaja mogu nastati dvije potpuno različite, čak oprečne vijesti.                          

Srednja škola Ivana Trnskoga Hrvatska Kostajnica