2022-05-16 09:27:26

Stručni posjet u dvorac Trakošćan i Muzej krapinskih neandertalaca

U subotu, 14. svibnja 2022. godine učenici prvih i drugih razreda, te 3a posjetili su u pratnji nastavnika Barbare Cetinjanin, prof., Nade Mateković, prof. i Dubravka Bunjevca, prof. dvorac Trakošćan i Muzej krapinskih neandertalaca...

Dvorac Trakošćan jedan je od najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskoj; nalazi se u Varaždinskoj županiji, 23 km sjeveroistočno od Krapine, 40 km jugozapadno od Varaždina; nadmorska visina 250 m. Najbliža mjesta su Macelj i Strahinčica. S oko 40.000 posjetitelja godišnje jedan je od najposjećenijih hrvatskih dvoraca. Prvi se put spominje u pisanim dokumentima još u 14. stoljeću.

 

 

 

 

 

 

 

O muzeju
Nalazište krapinskih neandertalaca „Hušnjakovo“ zaštićeno je kao prvi paleontološki spomenik prirode u Hrvatskoj, a pripada među najznačajnije paleoantropološke lokalitete svijeta. Iznimnim bogatstvom nalaza i otkrićem najvećeg staništa neandertalskoga čovjeka, zahvaljujući geologu i paleontologu Dragutinu Gorjanoviću Krambergeru, do danas je ostalo nenadmašno vrelo suvremenih znanstvenih informacija. Pronađeno je oko devet stotina ljudskih fosilnih kostiju, brojni fosilni ostaci pleistocenskih životinja te više od tisuću komada kamenog oruđa iz razdoblja paleolitika. Starost ovog bogatog paleontološkog lokaliteta odgovara vremenu od prije 125 000 godina.

Novi Muzej krapinskih neandertalaca otvoren je u veljači 2010. te slijedi ideju izvrsnosti koju je utemeljio Dragutin Gorjanović Kramberger, znanstvenik koji je svijetu obznanio jedinstvene nalaze fosilnog čovjeka iz Krapine. Autori projekta i realizacije muzeja, arhitekt Željko Kovačić i paleontolog Jakov Radovčić zajedno s brojnim suradnicima postavili su odličan muzej koji na interaktivan način tumači fenomen nastanka čovjeka. Stalni postav muzeja koncipiran je u 18 tematskih cjelina koje nas vode daleko u prošlost, od najstarije prošlosti Zemlje do početka civilizacije i modernoga doba, s posebnim naglaskom na znamenito otkriće u Krapini i važnost zbirke krapinskih neandertalaca.

Svakodnevnica tih prastanovnika prikazana je u sklopu najveće diorame takve vrste na svijetu, a predstavlja zajednicu neandertalaca različite dobi i spola, okupljenih u polušpilji oko ognjišta.

Muzej krapinskih neandertalaca jedan je od najsuvremenijih muzeja na svijetu koji sadrži brojne interaktivne sadržaje koji pobuđuju sva osjetila posjetitelja. Multimedijalne instalacije, filmovi, infokiosci, virtualne šetnje te hologrami zadivljuju posjetitelje, a poseban doživljaj su odlične muzejske radionice. Uz dugogodišnje edukativne programe poput Ljetne geološke škole, muzej organizira specijalna vodstva i druge zanimljive pedagoške programe te interaktivne radionice i igraonice u prirodi.

 

 

 


Srednja škola Ivana Trnskoga Hrvatska Kostajnica