2021-12-10 08:19:16

10. prosinca - Međunarodni dan ljudskih prava

Opća skupština UN-a proglasila je 10. prosinca kao Dan ljudskih prava, kako bi se usmjerila pozornost “naroda svijeta” na Opću deklaraciju o ljudskim pravima kao zajedničko mjerilo postignuća za sve narode i sve države. Potpisivanjem Opće deklaracije o ljudskim pravima (1948. godine) po prvi puta u povijesti čovječanstva priznato je pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika” i pri tome udaren kamen temeljac za Međunarodni dan ljudskih prava.

Ovogodišnja tema, „Smanjenje nejednakosti i promicanje ljudskih prava”, posebno je važna jer pandemija i njezine socioekonomske posljedice sve više negativno utječu na ljudska prava, demokraciju i vladavinu prava, pa i na prostor za građansko djelovanje. Zbog njih se produbljuju otprije postojeće nejednakosti, raste pritisak na osobe u ranjivom položaju i u cijelom svijetu niču izazovi za ljudska prava. 

U okviru rada Povjerenstva za odgoj i obrazovanje za ljudska prava učenice 4b razreda Monika Antunović i Ana Marija Marinković izradile su plakat povodom Međunarodnog dana ljudskih prava...

 

 

 

 


Srednja škola Ivana Trnskoga Hrvatska Kostajnica