preskoči na sadržaj

Srednja škola Ivana Trnskoga Hrvatska Kostajnica

Login
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 10. 2016.

Ukupno: 123099
 

Europski tjedan strukovnog obrazovanja

 

Kalendar
« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Kampanja „Manje oružja, manje tragedija“ na potresom pogođenom području Sisačko- moslavačke županije 26. veljače 2021. godine
Autor: Branka Ljepoja, 26. 2. 2021.

Oružje ima važnu ulogu u očuvanju sigurnosti pod uvjetom da se koristi u skladu sa zakonom te ljudskim pravima i međunarodnim zakonima. Niti u jednom trenutku ne smijemo zaboraviti da oružje može uzrokovati smrt i višestruke razarajuće posljedice, kako za pojedinca, tako i za društvo.

„Manje oružja, manje tragedija“ – preventivna je kampanja u svrhu sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibiliziranja javnosti i poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, bez sankcija. Provodi se od 2007. godine, a modernizirana je kroz Fond Europske unije za unutarnju sigurnost u sklopu projekta  pod nazivom „Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost, te borbi protiv terorizma“ kroz niz multimodularnih preventivnih alata, kako bi potaknula svijest građana o važnosti dragovoljne predaje oružja...


 

 

•       Od 1. rujna 2007. do 30. prosinca 2020. u Republici Hrvatskoj građani su dragovoljno predali 345.594 komada zabranjenog vatrenog oružja „A“ kategorije( od toga 5.408 komada automatskog oružja),5.598.938 komada raznog streljiva i 5.512 kilograma eksploziva;
•       Modernizacijom kampanje uočena je povećana dragovoljna predaja oružja i eksplozivnih sredstava. Od 01. siječnja 2021. godine do 31. siječnja 2021 godine u sklopu kampanje je prikupljeno 766 komada vatrenog oružja ( od toga 43 komada automatskog oružja), 33.455 komada raznog streljiva i 54,92 kilograma eksploziva.

Dana 26. veljače 2021. godine na potresom pogođenom području Sisačko- moslavačke županije, Ravnateljstvo policije u suradnji sa Policijskom upravom sisačko-moslavačkom, Policijskom upravom zagrebačkom i Policijskom upravom međimurskom, provest će moderniziranu kampanju „Manje oružja, manje tragedija“, kako bi potakli građane na dragovoljnu predaju oružja.

U aktualno vrijeme kada se zbog potresa pronalazi sve veći broj zaostalog oružja, potaknut ćemo građane da spriječe rizik od potencijalnog stradanja kroz dragovoljnu predaju ilegalnog oružja koja je bez sankcija, kako bi svoje okruženje učinili sigurnim. Sam program uključuje:

•       Senzibilizaciju građana od strane policijskih službenika na postavljenim Info pultovima u svim gradovima potresom pogođenim području Sisačko- moslavačke županije;
•       Obilazak potresom pogođenih ruralnih naselja s „Mobilnim preventivnim centrom policije“ PU međimurske, u suradnji s djelatnicima Crvenog križa,  s ciljem senzibilizacije građana o štetnim posljedicama uzrokovanih zlouporabom oružja i poticanja građana na dragovoljnu predaju oružja bez sankcija, uz pružanje podrške građanima u smislu sveukupnog osjećaja sigurnosti;

•       Istovremeno sudjelovanje u svim lokalnim radio/tv postajama na području Sisačko- moslavačke županije s ciljem javne senzibilizacije građana o važnosti dragovoljne predaje oružja, kao i podizanje svijesti o opasnostima od nestručnog rukovanja  oružjem i minsko eksplozivnom sredstvima, pod sloganom „Spriječite tragediju, budite odgovorni prema sebi i svojim bližnjima“.


Podsjećamo građane da je ovom Akcijom bez ikakvih sankcija, omogućena dragovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava.

Protiv građana koji takvo oružje, streljivo i dr. ubojita sredstva prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni, niti kazneni postupak.

Dragi građani, oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Na mjesto događaja uputit će se posebno osposobljeni policijski službenici, koji će preuzeti oružje, a Vi ćete ostati anonimni.

Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

Oružje i ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte u kontejnerima za smeće  ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi! Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi:

SPRIJEČITE TRAGEDIJU, BUDITE ODGOVORNI PREMA SEBI I SVOJIM BLIŽNJIMA!!Izvor: https://policija.gov.hr/


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju